Välj rätt barstol för ditt barbord

Välj rätt barstol för ditt barbord

Allt välja barmöbler kan vara svårt

Det finns i oändliga varianter så som olika färger, former och storlekar. Valet beror såklart på vad just du har för inredningsstil, behov och utrymme för dina barmöbler. En bra sak att börja med att fundera på är just behovet. Ska sittmöblerna användas under flera timmar eller ska man sitta på dem en kortare stund? Sitter man en längre tid kan en barstol med ryggstöd vara att rekommendera för högre komfort. Sitter man däremot kortare stunder räcker det ofta med en barpall. Men både smak och inredningsstil spelar såklart också in och påverkar vilken typ av sittmöbel man vill ha till sitt barbord. 

Rekommenderat benutrymme – 30 cm

Höjder på bord och stolar varierar mellan tillverkare och modeller. I regel finns det två olika höjder på stolarna och två höjder på borden. De finns en lägre variant på stol, som ofta har en höjd på runt 65 cm och passar till de lägre varianterna av barbord, som ofta är ungefär 90 cm höga. De lägre barstolarna lämpar sig även bra för normalhöga köksöar. De högre varianter på stolarna har en sitthöjd runt 75 cm och de högre barborden har en höjd på ca 105-110 cm. 

Det viktigaste är att höjden på respektive möbel förhåller sig till varandra. Man brukar önska att ha mellan 25-35 cm mellan stolens sits och bordsskivan för att få optimal komfort och gott om benutrymme, vilket såklart kan variera beroende på egna preferenser och önskemål. Det bör även vara ungefär 30 cm benutrymme mellan bordsskivans yttre kant och barbordets ben.

Hur många får plats vid bordet?

Man brukar räkna att det skall vara 65 cm mellan mitten på stolen för att få ett behagligt utrymme. Har man 65 cm mellan stolarna är det enkelt att ta sig in och ut från sin plats, utan att behöva dra ut en annan stol för att resa sig upp eller sätta sig ned.

Kontakta oss om du har några frågor

Hoppas att det här hjälpte dig en bit på vägen till att hitta just din perfekta kombination av barmöbler! Har du frågor eller funderingar? Hör av dig till kundtjänst via mail på info@rafz.se, via Chatten eller på 08-800 100 så hjälper vi dig vidare.

Tillbaka till alla artiklar

sv_SESwedish
X