21 tips för hemmakontoret

21 tips för hemmakontoret

Fler och fler arbetar hemifrån idag och vi har märkt att många behöver lite hjälp på traven med att skapa den perfekta arbetsplatsen i hemmet. Vi har gjort en lista med 21 tips för hemmakontoret som du kan hämta inspiration ifrån.

 1. En bra plats.
  Först och främst, en bra plats. Har man möjlighet att avgränsa en viss yta i hemmet till en arbetsstation är det något vi verkligen rekommenderar. Då behöver du inte heller plocka undan allt när din arbetsdag är slut och det blir lättare att hålla isär privatliv och arbete.
 2. Höj- och sänkbart skrivbord.
  När du varierar din arbetsställning mellan sittande och stående minskar du risken för att drabbas av folksjukdomar och arbetsrelaterade skador. Ännu en anledning till att investera i ett höj- och sänkbart skrivbord till hemmakontoret är om ni är flera i familjen som delar arbetshörna, eftersom det är högst troligt att ni alla är i behov av olika höjder på bordet för att optimera era arbetspositioner.
 3. Storleken på skrivbordet.
  För att ta reda på hur stort bord du behöver vill vi tipsa om att ställa ut allt du vill ha på exempelvis matbordet eller golvet. När du har gjort det är det dags att mäta upp ytan med ett måttband. En laptop tar till exempel inte upp lika mycket plats som två datorskärmar gör, och på grund av det kommer såklart storleken på bordet behöva anpassas.
 4. Bordsskärm.
  En bordsskärm kan underlätta koncentrationen eftersom den dämpar ljud och håller distraktioner borta. Du kan också sätta upp viktiga papper och kom-ihåg-lappar på den.
 5. Ergonomisk kontorsstol.
  Olika modeller har olika funktioner och tillbehör. Kanske behöver du inte ett extra högt ryggstöd eller en stol med nackstöd om du bara sitter ner korta stunder under dagen, men kanske är i stället armstöd ett krav för dig?
 6. En extra datorskärm.
  Brukar du sitta framför två datorskärmar när du jobbar? Om du funderar på om du klarar dig utan två skärmar hemma rekommenderar vi dig att noga tänka över det här. Är det något du verkligen vill tumma på? En extra datorskärm kan avsevärt underlätta ditt arbete men tar å andra sidan mer plats på skrivbordet. Det här kräver i sin tur mer yta av rummet.
 7. Trådlöst tangentbord och mus.
  Med sladdlösa möss och tangentbord blir ditt arbete smidigare och du slipper garanterat frustrationen som uppstår när du en minut innan videomötet märker att alla kablar trasslat ihop sig till ett stort nystan.
 8. Handledsstöd.
  Ett handledsstöd är en billig investering för att undvika skador i armar och händer.
 9. Hörlurar och videoutrustning.
  Bra teknik ger smidiga möten och minskar risken för irriterande avbrott.
 10. Skrivare.
  Behöver inte nödvändigtvis vara i samma rum eftersom det är bra med en bensträckare.
 11. Internetuppkoppling.
  Den här punkten är väsentlig. Utan en fungerande internetuppkoppling går det troligtvis inte att utföra jobbet på ett smidigt sätt, kanske inte alls.
 12. Eluttag.
  Har du tillräckligt många eluttag eller behöver du lösa det på annat sätt?
 13. Kabelförvaring.
  Apropå det här med kablar trassliga som garnnystan.. Se för all del till att ha en lösning för kabelhantering. Det finns många smarta lösningar i form av kabelkorgar, nät, rännor, lådor och självhäftande kabelklämmor.
 14. Belysning.
  En skrivbordslampa och bra takbelysning kommer underlätta ditt arbete. Här i Sverige har vi ju, som de flesta är väl bekanta med, stora skillnader på dagsljuset beroende på årstid. Att inte ha tillräcklig belysning under höst och vinter kommer efter ett tag att ge dig huvudvärk, och förmodligen göra dig väldigt trött.
 15. Förvaring.
  Smidiga förvaringslösningar kan t.ex. bestå av skåp för mappar och pärmar, bokhyllor för böcker och prydnader eller utdragbara lådor för skrivbordstillbehör. Du kommer tacka dig själv efteråt.
 16. Papperskorg.
  Alla har vi väl varit där, men låt inte ditt hemmakontor bli en soptipp..
 17. Matta.
  En matta ger liv och värme till ett rum, och varför skulle man inte vilja ha den känslan på sitt hemmakontor? Att välja storlek på matta är en konst och vi vill tipsa dig om att läsa Köpa Mattas guide till hur du väljer rätt storlek på matta.
 18. Personliga dekorationer.
  Växter, tavlor och ljus är exempel på trevliga prylar som höjer atmosfären i rummet. Att införskaffa fina pennor, block, hålslagare, häftapparater och andra skrivbordstillbehör kommer garanterat lyfta arbetsmiljön till det bättre.
 19. Solavskärmning.
  Rätt solavskärmning förhindrar att datorskärmen förvandlas till en reflekterande spegel av solens starka strålar. Gardinlängder dämpar ljud och får ett rum att upplevas mer ombonat.
 20. Ring light.
  Om du vill gå all in – införskaffa en ring light (ringlampa, selfielampa) för att få till rätt ljusstyrka på videosamtalen under dygnets alla timmar. En sån här lampa ger inte bara behagligt ljus och tar bort skuggor utan får dig också att se himla proffsig ut.
 21. Sist men inte minst, kom ihåg att ta pauser och gå promenader på lunchrasterna. Att schemalägga sina dagar som om man vore på sin vanliga arbetsplats och lämna tankarna på jobbet när man slutar är centralt för att få till en bra arbetsmiljö hemma.

Nu har du fått 21 tips på hur du ska tänka för att skapa det perfekta hemmakontoret och vi hoppas att du efter det här vet vad du behöver komplettera med. Vi har ett brett utbud av kontorsmöbler på vår e-handel och hjälper gärna till med att inreda ditt hemmakontor.

Skriv till oss på info@rafz.se om du har en fråga eller vill komma i kontakt med en homestylist.

Tillbaka till alla artiklar

sv_SESwedish
X