Rutavdrag för inbärning/montering

Rutavdrag för inbärning/montering

Rutavdrag för inbärning/montering

RUT och ROT tycker nog många är lite krångligt, men det är i själva verket enkelt! Låt oss förklara begreppet Rut-avdrag. Vad innebär det egentligen, när kan man använda sig av det, och hur kan du nyttja det när du handlar hos oss på RAFZ? Vi hjälper dig med rutavdrag för inbärning/montering!

Vad är Rutavdrag?

RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Kort sagt – När du anlitar ett företag för rutarbete kan du få skattereduktion. I januari år 2021 höjdes rutavdraget från 50 000 kronor till 75 000 kr per år. Med 50 % rutavdrag på möbelmontering är det billigare än någonsin att låta oss på RAFZ sköta det. Både montering och förflyttning av möbler räknas in i rutavdrag! Det är en stor fördel för er som bor i singelhushåll eller som kanske har svårt att flytta tunga möbler själv. Rutavdraget täcker alltså delar av kostnaden för inbärning/montering.

Vem har rätt till Rutavdrag?

Viktigt att komma ihåg är att det endast är privatpersoner som har rätt till rutavdrag, men det finns vissa krav som du måste uppfylla för att ta del av denna förmån enligt Skatteverket:

  • Du ska bo i bostaden där tjänsten utförs.
  • Du ska faktureras för tjänsten och/eller ha utgiften för tjänsten.
  • Du ska ha rutavdrag kvar att utnyttja. Rotavdraget och rutavdraget är sammanlagt högst 75 000 kr per person och år. Högst 50 000 kronor får vara rotavdrag.
  • Du ska vara bosatt i Sverige och betala skatt här (obegränsat skattskyldig) eller bo utomlands men välja att beskattas i Sverige enligt inkomstskattelagen, där minst 90 % av förvärvsinkomsterna är inkomster i Sverige (begränsat skattskyldig).
  • Du ska ha fyllt 18 år senast vid årets slut.
  • Ett dödsbo kan få rutavdrag, men enbart för tjänster som utförs före dödsfallet.

Om ni är två eller flera personer som bor tillsammans kan ni dela på rutavdraget. Sammanlagt kan dock rutavdraget aldrig bli högre än 50 procent av den totala arbetskostnaden.

Rutavdrag gäller även transport av bohag och lösöre till försäljning och återanvändning, exempelvis auktioner och andrahandsbutiker samt bära, lyfta och lasta in godset hos mottagaren, både du och miljön vinner alltså på detta, bra va? Vi som företag får dra av högst 50 procent av arbetskostnaden på fakturan. Det är vi på RAFZ som ansöker om Rut-avdraget åt dig. Material som hyrs eller leasas och andra utgifter relaterade till arbetet, såsom resekostnader, ger inte rätt till avdrag. Det är även krav på elektronisk betalning för rätt till rutavdrag. Exempel på sådan betalning är genom kontokort, internetbank/e-tjänst alternativt betalning genom BankID och Swish. 

Krav på bostad

För att utnyttja rutavdraget måste du helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs. Även fritidshus, andelslägenhet eller en stuga som du äger eller hyr för kortare eller längre perioder räknas också som bostad. Du behöver inte äga bostaden som du bor i för att ha rätt till rutavdrag. Källa: Skatteverket.

RAFZ Kontorsmöbler erbjuder leverans med inbärning och montering inom större delar av Stockholm. I vissa fall kan inbärning och montering erbjudas i övriga delar av Sverige, kontakta oss för att se över möjliga alternativ.

.

Tillbaka till alla artiklar

sv_SESwedish
X